فقط خسارت آلودگی هوا سالانه ۹ میلیارد دلار است!
معصومه ابتکار، رئیس اسبق سازمان محیط زیست در برنامه مقتصاد تجارتنیوز:
لینک کوتاه کپی شد
سیاستهای غلط زیست محیطی در ایران به خسارات سالانه میلیارد دلاری برای کشور منجر میشود به طوری که تنها خسارت آلودگی هوا سالانه ۹ میلیارد دلار است.
به گزارش تجارت نیوز،
به عقیده کارشناسان برای اینکه بتوانیم میزان خسارت به محیط زیست را عینی کنیم در ابتدا باید منابع زیست محیطی را ارزشگذاری کنیم.
معصومه ابتکار، رئیس اسبق سازمان محیط زیست:
مقدمه درک اقتصاد سبز و اقتصاد زیست محیطی همین درک میزان خسارت و ارزش ذاتی است؛ یعنی ارزش ذاتی طبیعت و منابع زیستی. در مورد خسارت، اولین مطالعه قابل اتکا از نظر علمی مطالعهای بود که بانک جهانی در ارتباط با خسارت آلودگی هوا انجام داد.
فکر میکنم سال ۱۳۸۳ بود که آن موقع نه میلیارد دلار به قیمت آن زمان، خسارت آلودگی هوا را مطرح کرد که تازه خیلی ها گفتند خیلی خوشبینانه است. الان هم حتما چندین برابر این مقدار پول خسارت دارد، با افزایش تعداد خودرو و تعداد روزهای آلوده، متاسفانه عدم پیشرفت در برنامههای کاهش آلودگی هوا و دلایل دیگر اما در زمینههای دیگر هم باید حساب کنید که مثلا خسارت ناشی از آلودهشدن آب های زیر زمینی، فرسایش خاک، خسارت ناشی از پسماندها و عدم مدیریت صحیح پسماند.
مثلا مسأله پسماند به اقتصاد دوار برمیگردد. شما دیگر امروز میگویید اقتصاد وقتی پویا است که دوار باشد؛ یعنی هیچ چیز پرتی نداشته باشد و هیچ چیز به عنوان پسماند نباید در نظر بگیرد. همه چیز قابل بازیافت و استفاده مجدد است و دوباره به چرخه برمیگردد. چیزی نباید به طبیعت برگردد که آن را آلوده کند. این حداقل میزان خسارت است.
ما بر اساس این قضیه مطالعاتی داشتیم در قانون ارزش افزوده، موضوع مالیاتهای سبز را برای اولین بار اضافه کردیم که بر اساس آن، قبلش بحث جرایم آلایندگی بود که این جرایم خیلی جهتگیریهای خوبی داشت ولی بعد با مشکلاتی مواجه ولی به هر حال هنوزم هست و جرایم مربوط به آلودگی هوا و آلایندههای مختلف محیط زیست و اینها همه آن خسارتهایی است که به آن اشاره کردیم.
در کنار آن برای اینکه این گفتمان یکپارچه شود، ارزشگذاری منابع مهم است. ما در دوره دولت یازدهم مطالعات ارزشگذاری اقتصادی تالابها را انجام دادیم که قیمت یک تالاب چقدر است. هم قیمت ذاتی خود و هم قیمت خدماتش است. بعد جالب این بود که بین چهار تا پنج برابر یک زمین کشاورزی، یک تالاب ارزش ذاتی دارد.
ما تالاب را خشک میکنیم برای اینکه زمین کشاورزی شود. این نگاههای سوگیرانه و شاید بگوییم آدرسهای غلطی است که داریم میدهیم و فکر میکنیم در کشاورزی چند محصولی تولید میشود به درد میخورد و تالاب به درد ما نمیخورد.
متن و ویدیو کامل گفتگو با معصومه ابتکار را اینجا بخوانید.