شتاب معاملات برق در بورس انرژی
به گزارش تجارت نیوز،
آمارها نشان میدهد؛ ۳۲ درصد معاملات برق کشور در نیمه نخست سال در بورس انرژی انجام شده است. این یک جهش بزرگ در معاملات برق کشور است و نشان می دهد سیاست های کلی در این حوزه در حال تغییر است.
یکی از اهداف اصلی تاسیس بورس انرژی تنظیم بازار معاملات برق بوده است. تازه ترین اطلاعات نشان می دهد که معاملات برق در بورس انرژی شتاب گرفته است.
براساس قانون برنامه پنجساله هفتم، وزارت نیرو مکلف است به نحوی برنامهریزی کند که سهم معاملات برق، درخارج از بازار برق، تا پایان سال دوم برنامه به حداقل ۳۰ درصد و در پایان برنامه به حداقل ۶۰ درصد از کل معاملات برسد. یعنی تا پایان برنامه هفتم باید بخش عمده معاملات برق کشور از طریق بورس انرژی انجام شود. در چنین شرایطی اطلاعات موجود نشان میدهد؛ انجام معاملات برق در بورس انرژی در سال جاری با سرعت خوبی پیشرفت کرده است.
سهم ۳۲ درصدی بورس انرژی
تازه ترین داده های مرکز پژوهش های مجلس نشان میدهد؛ در نیمه نخست امسال ۴۸ درصد از معاملات نیروگاهها در بورس انرژی و همچنین قرارداد های دو جانبه انجام شده است. از این میزان ۳۲ درصد سهم بورس انرژی و ۱۶ درصد سهم قرارداد های دو جانبه بوده است.
قرارداد دوجانبه برق یک توافق نامه دو طرفه است که برای تبادل و انتقال برق از یک طرف به طرف دیگر منعقد میشود.
این ارقام نشان می دهد؛ سهم معاملات برق در بورس انرژی با جهش قابل توجهی مواجه شده است. طبق آمارهای موجود در ۱۲ ماه سال قبل جمعا ۱۵ درصد معاملات در اختیار بورس انرژی و قرارداد های دو جانبه بود.
تفاوت بورس انرژی با بازار برق و ویژگی معاملات در بورس انرژی
در گذشته بخش عمده معاملات برق در بازار برق انجام میشد اما اکنون رفته بخش عمده معاملات در حال انتقال به بورس انرژی است.
بازار برق یک بازار قدیمی است که مبادلات برق نیروگاه ها از گذشته در این بازار انجام می شد اما تفاوت اصلی بازار برق با بورس انرژی در مکانیزم کشف قیمت است که می تواند به کشف قیمت های واقعی منجر شود.
در بورس انرژی تولیدکنندگان برق، توزیعکنندگان، خردهفروشان و مصرفکنندگان میتوانند برق را خرید و فروش کنند.
برق در بورس انرژی به صورت قراردادهای مختلف و بر اساس تقاضا و عرضه به مشتریان عرضه میشود. قیمت برق در بورس انرژی تحت تأثیر عوامل اقتصادی و میزان تقاضا و عرضه قرار میگیرد. بورس انرژی باعث بهینهسازی تبادل انرژی و ایجاد محیط تجاری برای انرژی الکتریکی میشود.
بهطور کلی در بازار برق بورس انرژی ایران، معاملات در ۳ بازار اصلی یعنی بازار فیزیکی، بازار مشتقه (سلف) و بازار سایر اوراقبهادار قابل معامله انجاممیشود.
در حال حاضر ۸۲ نیروگاه دولتی و خصوصی، ۴۵۸ مشترک صنعتی، ۴۹ شرکت خردهفروش برق و ۳۹ شرکت توزیع در بخش معاملات برق بورس انرژی حضور دارند.
منبع :
سنا