اشتراک گذاری مطلب
دسته‌بندی نشده

توسعه مهندسی پذیر نیست

5480
admin
0 دقیقه مطالعه

محمدقلی یوسفی، اقتصاددان در برنامه مقتصاد تجارت‌نیوز:

لینک کوتاه کپی شد

توسعه مفهومی است که سال‌ها پیرامون آن برنامه ریزی کردیم اما به نتیجه نرسیدیم.

به گزارش تجارت نیوز،

یک اقتصاددان عقیده دارد که توسعه فرایندی خودانگیخته است و قابل توسعه نیست. 

محمدقلی یوسفی، اقتصاددان: 


آنچه که توسعه را تبیین می‌کند با آن چیزی که در بعضی کشورها از جمله ایران تعریف می‌کنند، متفاوت است. توسعه یک فرایند تکاملی خود انگیخته است که مهندسی‌پذیر نیست و با برنامه‌ریزی سازگاری ندارد.
در گذشته توسعه را با برنامه مطرح می‌کردند و تصور بر این بود که باید سیاست‌مداران، دولتمردان و اقتصاددانان از طریق طرح و برنامه منابع را به سمت معینی هدایت کنند. تجربه عملی نشان داد که نظم خودانگیخته یعنی نظم بدون برنامه، تأثیر به مراتب بهتر و درخشان‌تر از یک نظم با برنامه‌ریزی داشته است.
البته این مساله برای دولتمردان و کسانی که خواهان مداخله دولت در اقتصاد هستند، شاید خیلی خوشایند نباشد. واقعیت این است که نظم بازار، نظم خودانگیخته است و این بازار است که از طریق مکانیسم قیمت‌ها، علامت لازم را برای تخصیص منابع می‌دهد.
اطلاعاتی که در بازار وجود دارد، شامل مجموعه‌ای از حوادث غیرقابل پیش‌بینی است که روی قیمت‌ها اثر می‌گذارند. یعنی این قیمت‌ها هستند که علامت لازم را به کارآفرینان و فعالان اقتصادی می‌دهند. بر اساس این قیمت‌ها است که افراد فراوانی یا کمبود یک کالا و کمیابی منابع را می‌فهمند و در نتیجه متناسب با آن علامت قیمت‌ها تصمیم می‌گیرند که در کجا سرمایه‌گذاری کنند و منافع‌شان در کجا است؟
اینکه دولت‌ها بیایند به جای نظم آزاد و یا به جای قیمت‌ها تصمیم بگیرند و در اقتصاد مداخله کنند، نظم قیمت‌ها را به هم می‌زنند. نظم آزاد و نظم قیمت‌ها درست مانند چراغ راهنمایی و رانندگی است. تابلویی است که فعالان اقتصادی را هماهنگ می‌کند. بنابراین افراد بر اساس این نظام قیمت‌ها می‌توانند رفتار دیگران را پیش‌بینی کنند.

متن و ویدیو کامل گفتگو با محمدقلی یوسفی را اینجا بخوانید. 

 

منبع خبر

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها