اشتراک گذاری مطلب
سوخت و انرژی

تمام نیروگاه‌های حرارتی به مازوت‌سوزی روی آوردند/ افزایش عرضه مازوت غیراستاندارد و پرخطر به نیروگاه‌ها

7416
admin
1 دقیقه مطالعه

به گزارش تجارت نیوز،

بحران مازوت‌سوزی در نیروگاه‌های ایران، هر سال شدیدتر و بحرانی‌تر می‌شود؛ به طوری که تعداد بیشتری از نیروگاه‌ها در فصول سرد سال، به استفاده از این سوخت آلاینده و سمی روی می‌آورند. سوختی که تنها آسمان را آلوده و ریه‌های مردم را نابود می‌کند.

سمیه رفیعی، نماینده مردم تهران و رئیس کمیته محیطزیست کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست مجلس، روز شنبه 13 بهمن‌ماه در جمع خبرنگاران از مازوت‌سوزی تمام نیروگاه‌های حرارتی کشور خبر داد و خواستار نظارت جدی استانداری و اداره کل محیطزیست استان تهران بر مصوبات کمیته اضطرار آلودگی هوا شد.

به گفته او، در تهران نیروگاه‌های بعثت و طرشت که فقط امکان استفاده از گاز را دارند، در حال حاضر گاز مصرف می‌کنند و نیروگاه پرند نیز نفت‌گاز با میزان گوگرد ۸۰۰۰ PPM مصرف می‌کند. همچنین نیروگاه‌های منتظر قائم و شهید رجایی هم که تهران را تحت‌ تاثیر قرار می‌دهند، همگی در حال استفاده از مازوت هستند.

نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات در مجلس با اشاره به مشکل سوخت در تهران گفت: یکی از موضوعات مهم در مورد تعطیلی‌ها این است که علاوه بر کاهش آلودگی هوا، باید کاهش مصرف سوخت هم رخ بدهد. لذا قرار نیست هم تعطیلی به پایتخت تحمیل شود و هم مصرف سوخت و آلودگی کاهش نیابد.

قرار بود مردم در راه مازوت‌سوزی نمیرند!

مهرماه سال جاری، برخی از نیروگاه‌ها مانند شازند، مازوت‌سوزی را شروع کردند. این موضوع به دلیل شروع زودهنگام مازوت‌سوزی، اعتراض بسیاری از شهروندان را برانگیخت. دولت پس از چند هفته، در اقدامی به‌اصطلاح خیرخواهانه از توقف مازوت‌سوزی برای حفظ سلامت شهروندان خبر داد. در واقع در آبان سال جاری، جلوگیری از مازوت‌سوزی بهانه‌ای جدید برای آغاز قطعی‌های برق بود.

دولت در ابتدا مدعی شد به دلیل جلوگیری از مازوت‌سوزی و حفظ سلامت مردم، تصمیم به آغاز قطعی برق گرفته است. چنان‌که معاون اجرایی رئیس‌‌جمهوری نیز در همان زمان مدعی شد: «قرار نیست عده‌ای بمیرند تا ما برق داشته باشیم.»

اما چندی نگذشت که مشخص شد یکی از مهم‌ترین دلایل این تصمیم، کمبود انواع سوخت نیروگاهی در کشور بوده است. کمااینکه مصطفی رجبی‌مشهدی، مدیرعامل توانیر، در آبان‌ماه اعلام کرد تنها 40 درصد ذخایر نیروگاه‌ها پر است.

در نهایت بنا بر مصوبه شورای عالی امنیت ملی، روند قطعی‌های برق متوقف شد و مازوت‌سوزی بار دیگر به کشور بازگشت. عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو، در 6 آذرماه در صحن علنی مجلس، خبر از تامین سوخت نیروگاهی، بازگشت مازوت کم‌سولفور و توقف قطعی‌های برق داد.

البته شایان ذکر است که پس از آن مردم در برخی استان‌ها، هم شاهد قطعی‌های برق و هم شاهد مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها بودند.

مازوت مورد استفاده در کشور بسیار پرخطر است

بازگشت مازوت کم‌سولفور مانند توقف مازوت‌سوزی تنها بهانه‌ای برای قطعی برق بود؛ چراکه آلودگی هوا مشخصاً نشان از میزان بالای سولفور در مازوت مصرفی دارد.

آن‌طور که ایسنا گزارش داده، محمد جمالیان، نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس، با بیان اینکه قول استفاده از مازوت کم‌سولفور محقق نشده تصریح کرد: مازوت پرسولفور در نیروگاه شازند استفاده می‌شود و استفاده از مازوت کم‌سولفور صحت ندارد. تاکنون فقط پنج میلیون متر مکعب مازوت کم‌سولفور به نیروگاه شازند اختصاص داده‌اند که آن هم تمام شده است.

به گفته او، وزارت نیرو اعلام می‌کند مازوتی که سوزانده می‌شود آلایندگی ندارد! درحالی که متاسفانه مازوت ایران به‌هیچ‌وجه استاندارد نیست. آن چیزی که سازمان استاندارد تایید می‌کند این است که میزان سولفور مازوت باید حدود نیم باشد. میزان سولفور مازوتی که امروزه استفاده می‌شود سه درصد اعلام شده، اما بعضاً کارشناسان معتقدند گوگرد آن تا پنج درصد هم بالا می‌رود.

این بدان معناست که در حال حاضر، تمام نیروگاه‌های حرارتی مازوت‌سوز شده‌اند و مازوت استفاده‌شده از بدترین نوع مازوت است و مشکلات بسیاری برای مردم به وجود می‌آورد. بسیاری از استان‌‎های کشور بارها در ماه‌های گذشته به دلیل آلودگی هوا تعطیل شدند، اما در نهایت این تعطیلی‌ها نتوانست از میزان انتشار آلاینده توسط نیروگاه‌های مازوت‌سوز کشور بکاهد.

بحران کمبود گاز در کشور و تداوم مازوت‌سوزی

این بار رئیس کمیته محیط زیست کمیسیون کشاورزی مجلس از مازوت‌سوز شدن تمام نیروگاه‌های حرارتی در کشور خبر داده است. موضوعی که در ابتدای امر به کمبود شدید گاز در کشور بازمی‌گردد، چراکه سوخت اول نیروگاه‌های حرارتی گاز است و تنها در صورت اختصاص نیافتن گاز، مجبور به مازوت‌سوزی می‌شوند.

سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، در گفت‌وگو با برنامه میز اقتصاد شبکه خبر در 23 آبان سال جاری گفت: روزانه در اوج مصرف در کشور، کمبود 250 میلیون تا 300 میلیون مترمکعبی گاز وجود دارد.

اینها همه در حالی است که تاوان تصمیمات اشتباه مسئولان در زمینه مدیریت برق و گاز را مردم می‌پردازند؛ چنان‌که باید هم با کمبود شدید برق و گاز و هم با آلودگی ناشی از مازوت‌سوزی دست‌وپنجه نرم کنند.

محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، در آذر سال جاری در همایش حکمرانی فرهنگ و علم گفت: ایران سالانه حدود ۵۰ هزار نفر را به دلیل آلودگی هوا از دست می‌دهد و این هزینه انسانی آلودگی هواست.

البته مردم در برخی از استان‌ها این اوضاع را به‌راحتی تحمل نکردند و اعتراضات گسترده‌ای به راه انداختند. مردم اراک که در سال‌های گذشته با مازوت‌سوزی نیروگاه شازند درگیر بودند، بار دیگر در هفته‌های گذشته، دست به تجمع اعتراضی زده و اعتراض خود را به این موضوع بیان کردند. آنها هوای پاک را حق خود دانستند و خواستار توقف مازوت‌سوزی شدند.

این موضوع تنها به اراک محدود نمی‌شود و ادامه روند مازوت‌سوزی در تمامی نیروگاه‌های حرارتی در کشور، بحران‌های متعددی برای سلامت شهروندان به بار می‌آورد. آیا مسئولان صدای مردم را می‌شنوند؟

برای مطالعه بیشتر صفحه سوخت و انرژی را دنبال کنید.

دانشگاه تهران

منبع خبر

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها