کیانمهر کرج در خاموشی/ ماینرهای شهرک «پیام» برق را از مردم گرفتند؟
به گزارش تجارت نیوز،
بحران قطعی برق همچنان گریبانگیر بسیاری از مردم است. با اینکه روند قطعیهای برق در کشور تا حدودی کاهش یافته، اما مطابق گزارشهای مردمی که به دست تجارتنیوز رسیده، منطقه کیانمهر کرج، تقریباً هر روز درگیر قطعی برق است.
با نگاهی به نقشه جغرافیایی میتوان دریافت که یکی از نزدیکترین نقاط مناقشهبرانگیز به کیانمهر، منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه پیام است. شهرکی که در نزدیکترین نقطه کیانمهر قرار گرفته و در چند سال گذشته به دلیل استخراج رمزارز، همواره موردتوجه بسیاری از مردم بوده است.
نادر ثناگو مطلق، مدیرعامل وقت فرودگاه و منطقه ویژه اقتصادی پیام، در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی البرز که در بهمن 98 در استانداری البرز، برگزار شد، عنوان کرده بود: در این منطقه ایجاد اکوسیستم تخصصی موبایل و دیتاسنتر در دستور کار است و در کنار آن فضای مناسبی برای استخراج رمزارزها ایجاد شده است. همچنین ایجاد شهرک فناوری در این منطقه با تعداد زیادی شرکت دانشبنیان و هایتک در دستور کار است.
حال باید دید که آیا ارتباطی بین استخراج رمزارز در منطقه ویژه اقتصادی پیام و عادت مردم کیانمهر به تاریکی روزانه وجود دارد؟
ورود ماینرها تنها با ثبت سفارش امکانپذیر است
مطابق بخشنامه سال 97 مصوبه هیأت وزیران، ورود دستگاههای استخراج رمزارز به مناطق آزاد تجاری-صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی، نیاز به مجوز ثبت سفارش از وزارت صمت نداشت. سازمان گمرک ردیف تعرفه 84719090 را به عنوان کد شناسایی دستگاههای ماینر معرفی کرده بود و گمرکهای کشور از ردیف مذکور در هنگام ورود این کالا به مناطق ویژه و آزاد، ثبتسفارش مطالبه نمیکردند.
اما آن طور که ایسنا گزارش داده، مهرداد جمالارونقی، معاون فنی وقت گمرک ایران در مهر ماه سال 99 عنوان کرد: تا پایان سال ۹۸ دستگاههای ماینر در ردیف تعرفهای (۸۴۷۱۹۰۹۰) قابل طبقهبندی بودند که ورود آنها به مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیاز به ثبتسفارش نداشت. اما اکنون ردیف تعرفه انحصاری و مذکور (۸۴۷۱۹۰۲۰) در کتاب مقررات صادرات و واردات سال ۹۹ برای ماینرها تحت عنوان «دستگاههای استخراج رمز ارزها» با ماخذ حقوق ورودی پنج درصد ایجاد شده است.
بر این اساس ورود ماینرها از سال 99 تاکنون به مناطق آزاد تجاری-صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی صرفا با اخذ و ارائه مجوز ثبت سفارش و رعایت کامل مقررات باید انجام شود.
تاریخچه استخراج رمزارز در منطقه ویژه اقتصادی پیام
بنا بر گزارش تسنیم در سال 97، در منطقه ویژه اقتصادی فرودگاه پیام درخواست ترخیص قانونی دستگاههای مورد اشاره ارائه شده و مستند به این تصمیم وزارت صمت، مزارع استخراج بیت کوین در این منطقه ویژه اقتصادی راهاندازی شده است.
روزنامه وطن امروز با انتشار نامهای در سال 96، مدعی شد که اولین مجوز تاسیس مزرعه استخراج رمزارزها در سال 96 در منطقه ویژه اقتصادی فرودگاه پیام صادر شده، اما این مجوز تنها یک سال اعتبار داشته است.
بر اساس این خبر، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات پاییز سال ۹۶ جواز تاسیس یک مزرعه با ظرفیت ۱۳ میلیون کیلووات را به نام یک شرکت خصوصی با نام «برهان نوآوران آینده» که مورد تایید معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری است؛ صادر کرده بود. مطابق سند منتشر شده، این شرکت در فرودگاه پیام اقدام به استخراج بیت کوین کرده است.
همچنین بر اساس اطلاعات منتشرشده در سایت شرکت مهندسی برهان نوآوران آینده که شرکتی در حوزه رمزارزها و فناوری بلاکچین است، این شرکت موفق به راهاندازی فارم تخصصی استخراج رمزارزها در مقیاس بزرگ (سولههای 840 مترمکعبی) در منطقه ویژه اقتصادی پیام شده است.
در این زمینه باید گفت که گرچه مجوز استخراج بیتکوین این شرکت تنها یک سال بوده، اما شرکت مذکور، تنها شرکت موجود در منطقه اقتصادی پیام در زمینه استخراج رمزارز نیست. با مراجعه به سایت مناطق ویژه اقتصادی میتوان دریافت که امکان درخواست صدور، تمدید، اصلاح و … جواز تأسیس واحد صنعتی استخراج رمزارز و پروانه بهرهبرداری واحد صنعتی استخراج رمزارز برای افراد متعدد وجود دارد.
تاکنون تعداد زیادی دستگاه استخراج با توجه به اطلاعاتی که پیشتر بیان شد، وارد منطقه اقتصادی پیام شدهاند. در این زمینه باید گفت که به نظر نمیرسد که دستگاههای استخراج رمزارز واردشده به این منطقه بلااستفاده مانده باشند و با توجه به اطلاعات موجود در سایت مناطق ویژه اقتصادی، احتمالا همچنان در منطقه اقتصادی پیام، استخراج رمزارز انجام میشود.
شاید تکههای گمشده پازل خاموشی در کرج مواردی باشد که به آن اشاره شد. البته تجارتنیوز برای رفع این ابهامات موضوع را از وزارت نیرو و شرکت برق منطقه مربوطه پیگیری کرد که هیچکدام پاسخگو نبودند.
برای مطالعه بیشتر صفحه سوخت و انرژی را دنبال کنید.