اشتراک گذاری مطلب
طلا و ارز

چرا طلا و سکه گران شد؟ / پرش بازار طلا از سکوی سیاست

7985
admin
0 دقیقه مطالعه

به گزارش تجارت نیوز،

بازار طلا و سکه چهارشنبه را در اوج قیمت‌ها به پایان رساند. سکه امامی حدود سه میلیون تومان گران شد و در سقف قیمتی قرار گرفت. به این ترتیب قیمت سکه امامی روی سطح 67 میلیون و 770 هزار تومانی بسته شد. 

قیمت سکه بهار آزادی نیز در روند صعودی شتاب گرفت و با رشد دو میلیون و 500 هزار تومانی روی رقم 63 میلیون و 500 هزار تومان قرار گرفت. 

نیم‌سکه نیز با رشد یک میلیون و 300 هزار تومانی در سطح 36 میلیون و 800 هزار تومان بسته شد. سکه‌های سبک‌تر نیز از رشد قیمت جا نماندند و ربع سکه با رشد 700 هزار تومانی در قیمت 19 میلیون و 500 هزار تومان قرار گرفت. سکه گرمی هم با 300 هزار تومان افزایش روی رقم 10 میلیون تومان بسته شد.

در آن سوی بازار، طلای 18 عیار هم در قله قیمتی پنج میلیون و 900 هزار تومان بسته شد و مثقال طلا نیز در سطح 25 میلیون و 600 هزار تومان قرار گرفت.

چنین روند صعودی پرشتابی البته از روز سه‌شنبه آغاز شده بود و در روز چهارشنبه هم ادامه یافت. اما آیا این مسیر در بازار طلا و سکه ادامه دارد؟ چه عواملی این افزایش قیمت شارپی را در بازار طلا رقم زده است؟

تحریم‌‌ها اثرپذیری بازار طلا از اظهارات ترامپ را افزایش داده است

ابراهیم محمدولی، رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز بیان کرد: «اکنون شرایط کلی جهان، به‌ویژه تحولات آمریکا و تغییر دولت این کشور، تأثیر خود را بر بازارهای مالی گذاشته است. طبیعتاً، صحبت‌ها و اظهار نظرهای شخصیت‌هایی مانند دونالد ترامپ و دیگران نیز در این روند تأثیرگذار است.»

او افزود: «این تغییرات بلافاصله بر قیمت اونس جهانی تأثیر می‌گذارد. در کشور ما هم به دلیل تحریم‌ها، این تأثیرات شدت بیشتری پیدا می‌کند.»

این فعال بازار طلا اظهار کرد: «از سوی دیگر، عرضه و تقاضا نقش مهمی در این زمینه ایفا می‌کند و بازار ارز نیز به نوبه خود بر این روند تأثیرگذار است. در مجموع، تمامی این عوامل اثر مستقیمی بر قیمت طلا و اونس جهانی و در نهایت بر بازار ارز می‌گذارند.»

سکه در زمان افزایش تقاضا در بازار، نمی‌تواند ارزش خود را تنظیم کند

در این میان، با توجه به افزایش تقاضا در بازار، حباب سکه نیز به شدت رشد کرده است. رشد حباب انواع قطعات سکه در روز چهارشنبه از دو میلیون و 800 هزار تومان تا 9 میلیون و 600 هزار تومان بوده است. اما آیا دلیل این افزایش، تقاضای بالاست؟

محمدولی در پاسخ به این سوال گفت: «بله، در چنین شرایطی، تقاضا برای سکه معمولاً نسبت به طلا افزایش پیدا می‌کند و این مساله باعث می‌شود که ارزش واقعی سکه نتواند خود را تنظیم کند. در نتیجه، این اتفاقات رخ می‌دهد و حباب سکه افزایش می‌یابد.»

سیاست بانک مرکزی در کاهش حباب سکه موفق نبوده است

رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران اظهار کرد: «امیدواریم حباب سکه کاهش پیدا کند. هدف بانک مرکزی هم این بود که با حراج سکه، حباب را کاهش دهد، اما به نظر می‌رسد که این سیاست چندان موفق نبوده است.»

محمدولی گفت: «در عرضه سکه ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد، از جمله ایرادات در ضرب سکه، تعداد سکه‌های عرضه‌شده، وزن‌های پایین‌تر و مسائل دیگر. این مشکلات باید بررسی و حل شوند تا حباب سکه تا این اندازه افزایش پیدا نکند.»

وی افزود: «در نهایت، سکه نیز همان طلاست که تنها هزینه‌ای برای ضرب آن در نظر گرفته می‌شود و نباید تفاوت قیمتی بیش از حدی با طلا داشته باشد.»

در روزهای هیجانی رشد قیمت، بازار خریدار سکه نیست

قرارگرفتن بازار طلا و سکه در مسیر صعودی، موجی از تقاضا را برای کسب سود و جبران تورم به بازار کشاند. همین امر البته یکی از محرک‌های رشد بیشتر قیمت در این بازار بود. با این حال آیا بازار همان‌گونه که تقاضای خرید را پاسخ داده، تقاضای فروش را نیز پاسخ خواهد داد؟ اگر فردی بخواهد سکه خود را بفروشد، آیا بازار پذیرای آن خواهد بود؟

محمدولی در این باره اظهار کرد:«فرض کنید اگر قیمت فروش ۶۷ میلیون تومان باشد، در چنین شرایطی کسی نمی‌آید سکه را با همین قیمت از شما بخرد. معمولاً قیمت خرید پایین‌تر خواهد بود. گاهی این اختلاف قیمت ۲۰۰ هزار تومان، گاهی ۵۰۰ هزار تومان، یا حتی ۶۰۰ هزار تومان و ۴۰۰ هزار تومان است.»

او افزود: «اما اگر بازار ثبات داشته باشد، خرید و فروش نزدیک به هم انجام می‌شود؛ مثلاً اگر فروش ۶۷ میلیون تومان باشد، خرید در محدوده ۶۶ میلیون و ۸۰۰ یا ۹۰۰ هزار تومان خواهد بود.»

این فعال بازار طلا افزود: «اگر کسی سکه داشته باشد و بخواهد بفروشد، بازار تا حدی پذیرای آن است. شاید خرید صد درصدی وجود نداشته باشد، اما حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد احتمال خرید سکه از سوی بازار وجود دارد.»

گزارش‌های بیشتر را در صفحه طلا و ارز بخوانید.

دانشگاه تهران

منبع خبر

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها