اشتراک گذاری مطلب
سیاسی

ناو پهپادبر شهید باقری چه ویژگی‌هایی دارد؟

8006
admin
1 دقیقه مطالعه

ناو پهپادبر شهید باقری چه ویژگی‌هایی دارد؟

ناو پهپادبر شهید باقری با حضور رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، فرماندهان سپاه، وزیر دفاع و جمعی از فرماندهان نیروهای مسلح در بندر عباس به نیروی دریایی سپاه پاسداران الحاق شد

فولاد سل

به گزارش تجارت نیوز،

 ناو پهپادبر شهید باقری با حضور رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، فرماندهان سپاه، وزیر دفاع و جمعی از فرماندهان نیروهای مسلح در بندر عباس به نیروی دریایی سپاه پاسداران الحاق شد.

ناو پهپادبر شهید باقری ندسا، 240 متر طول و 35 هزار تن وزن دارد. این غول ایرانی قابلیت حمل 7 تا 9 فروند بالگرد و انواع مختلف پهپاد انتحاری و رزمی است. این ناو در چابهار ساخته شده است و طیف گسترده‌ای از تسلیحات موشکی و قایق‌های تندرو را حمل می‌کند.ناو شهید باقری با شماره بدنه C110-4 حاصل توسعه سنگین یک پتلفرم تجاری است. در واقع ناو‌های کانتینربر پرارین کلاس هیوندای به عنوان بستر توسعه استفاده شدند.

سیستم تیک آف پهپاد‌ها بر اساس یک رمپ شیب دار (سطح شیب دار) و لندینگ بر اساس یک باند جانبی تعریف شده است که پهپاد‌های مجهز به ارابه فرود تقویت شده روی آن لندینگ انجام میدهند. این ناو مجهز به آسانسور جا به جایی هواگرد است و آشیانه زیرین محل نگهداری از یگان‌های پهپادی است. گفته شده است آشیانه زیرین ناو قابلیت حمل 60 فروند انواع مختلف پهپاد (شامل انتحاری) را دارد. تعداد پهپاد‌های رزمی قابل حمل آن احتمالا تا ده فروند باشد. 

وزن ناو حدود 35 هزار تن، طول این کشتی حدود 240 متر و ارتفاع آن، 21 متر می‌باشد. طول باند پرواز دقیقا مشخص نیست ولی از 160 تا 180 متر برآورد می‌شود. البته این باند مختص به عملیات پهپادی نیست و قابلیت عملیات بالگردی، استقرار سامانه‌های جنگ الکترونیک و همچنین عملیات پدافندی در دو فاز آفندی و پدافندی وجود دارد.

در کنار عملیات پهپادی و بالگردی این ناو به موشک‌های کروز سطح به سطح از خانواده نور تجهیز شده است و سکوی مجزا برای موشک‌های ضد کشتی تخصیص داده شده است. برد عملیاتی این موشک‌ها بسته به نوع موشک نصب شده از 750 کیلومتر تا 2000 کیلومتر متغیر است و قابلیت تهاجمی این کشتی را دو چندان میکند. با توجه به تصاویر منتشره، مجموعا 8 فروند موشک کروز ضد کشتی روی یکی از بخش‌های موشکی این ناو به طور ثابت نصب شده است که 4 موشک از چپ به راست و 4 موشک از راست به چپ چیده شده اند. مطابق شنیده‌ها موشک‌های کروز در قسمت پشتی ناو نصب شده اند.

در کنار موشک‌های کروز طرفیت‌های عظیمی جهت تجهیز به موشک‌های بالستیک هم وجود دارد. در واقع با توسعه لانچر‌های حمل و پرتاب معروف به کانتینری ناو‌های مکران، خوزستان، کردستان (ارتش) و ناو‌های رودکی، مهدوی و باقری نیروی دریایی سپاه به طور بالقوه یک ناو موشک بر بالستیک هم هستند که صحت این ادعا در رزمایش بهمن 1402 سپاه با شلیک دو فروند موشک بالستیک دزفول با برد 1700 کیلومتر از روی ناو شهید مهدوی اثبات شد. با این تاکتیک ناو شهیدمهدوی قابلیت حمل حداقل 10 موشک و ناو شهید باقری هم حداقل 14 موشک را میتواند حمل کند البته در زمینه پرتاب مستلزم اجرایی کردن چک لیست‌های پیچیده است تا در عملیات و سازه ناو اخلالی ایجاد نشود (شلیک همزمان این تعداد موشک باعث کاهش ایمنی است)

در زمینه سیستم پدافندی تاکنون سیستم پدافندی ثابت روی ناو مشاهده نشده است ولی مشخصا مانند ناوچه‌های کلاس سلیمانی تجهیز به سامانه دفاع نقطه‌ای توپی محتمل است. همچنین موقتا تا تجهیز کامل ناو به سامانه‌های پدافند موشکی، با استقرار سامانه‌های زمین پایه 9 دی، سوم خرداد و دزفول یک حلقه پدافندی برای این ناو ایجاد کرد. پروژه مشابه روی ناو شهید رودکی پیاده سازی شده بود تا در مواقع خطر و مورد حمله قرار گرفتن ناو بی دفاع نباشد، اما این مسله اهمیت داشتن شبکه پدافندی ثابت برای ناو را نفی نمیکند گرچه عملیات ناو تحت اسکورت کوروت‌های شهید سلیمانی و ابومهدی خواهد بود که قابلیت‌های پدافندی خوبی دارند.

با توجه به باند پروازی تعریف شده برای این ناو، پهپاد‌های سبک پیستونی قابلیت نشستن و برخواست دارند ولی به سبب شرایط خاص عملیات در دریا، نیازمند توسعه نمونه‌های خاص ناونشین پهپاد‌های رزمی با ارابه‌های فرود تقویت شده هستیم که با توجه به حسن سابقه 3 شرکت پهپادساز صنایع هسا، صنایع قدس مهاجر و صنایع شاهد (سپاه) ظرفیت توسعه نمونه مخصوص عملیات روی ناو هواپیمابر در کشور وجود دارد که در فرایند تحقیق و توسعه قرار دارد و احتمالا الحاق ناو صرفا با عملیات حمل بالگرد صورت بگیرد و در مراحل بعدی پهپاد‌های مخصوص ناو رونمایی شوند.

بدر زمینه بالگردی، اما وضعیت متفاوت است و این ناو قابلیت حمل انواع بالگرد را داراست. ناوگان هوادریای سپاه متشکل از بالگرد‌های بل 206 (و نمونه ایرانی با نام شاهد 278)، شاهد 285، میل 17 (مسله به موشک کروز) و بل 412 گزینه‌های استقرار روی ناو شهید باقری هستند و اولین فاز ساخت این ناو هم در نقش بالگردبر خواهد بود و در آذرماه تست‌های متعدد پروازی روی این ناو گزارش شده است و آزمایشات عملیات همزمان 7 بالگرد بر روی عرشه ناو با موفقیت صورت گرفت.

در زمینه شناور‌های سبک هم، این ناو در کنار تمام قابلیت‌های پروازی یک پایگاه متحرک اقیانوسی برای قایق‌های تندرو سپاه هم می‌باشد و یک ناوگروه کامل تعریف شده ندسا همواره در این ناو عملیاتی هستند.در مجموع اضافه شدن یک ناو پهپادبر (بالگرد بر) یک مهره کلیدی به سازمان رزم دریایی کشور اضافه میکند و یه گام بزرگ در راستای توسعه نیروی دریایی کشور محسوب می‌شود که اثرات زیر را به همراه خواهد داشت

دانشگاه تهران

منبع :

تسنیم

منبع خبر

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها