اشتراک گذاری مطلب
سیاسی

ماجرای سفر قریب‌الوقوع رئیس جمهور ایران به مصر چیست؟

3936
admin
1 دقیقه مطالعه

«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

ماجرای سفر قریب‌الوقوع رئیس جمهور ایران به مصر چیست؟

سفر رئیس‌جمهور ایران به مصر می‌تواند گامی مهم در جهت ارتقاء روابط این دو کشور و همچنین بهره‌برداری بیشتر از ظرفیت‌های اقتصادی غیرنفتی دو کشور باشد.

فولاد سل

به گزارش تجارت نیوز،

مسعود پزشکیان، رئیس جمهور عصر امروز در سفری قریب‌الوقوع به مصر خواهد رفت. دلیل سفر او به قاهره حضور در نشست گروه «دی ۸» اعلام شده است.

این اولین سفر یک رئیس‌ جمهور ایران بعد از حدود ۱۳ سال به کشور مصر است. پیش از این تنها رئیس جمهور ایران که به مصر سفر کرده محمود احمدی‌نژاد، رئیس دولت‌های نهم و دهم بود که بعد از سقوط حسنی‌مبارک و تکیه دادن اسلامگراها به صندلی قدرت در مصر با دعوت محمد مرسی بعد از حدود ۳۴ سال از پیروزی انقلاب اسلامی به مصر سفر کرده بود.

اگرچه روابط ایران و مصر پیش از انقلاب در بالاترین سطح خود قرار داشته اما در سال‌های پس از انقلاب اسلامی همواره روابط ایران و مصر تیره و تار بوده اگرچه در مقاطعی ارتباطاتی وجود داشته اما هیچ‌گاه روابط حسنه نبوده است. اختلافات با پیروزی انقلاب در ایران و پناه دادن مصر به آخرین شاه پهلوی بالا گرفت و تا به امروز با وقوع مسائل دیگری مانند امضای قرارداد کمپ دیوید میان مصر و اسرائیل و شرایط فلسطین و غزه همواره در سطوح مختلفی ادامه داشته است.

پس از آن و در دوره احمدی‌نژاد و با وقوع حوادث بهار عربی در مصر روابط جدیدی شکل گرفت و حتی السیسی در جریان برگزاری اجلاس کشورهای غیرمتعهد به ایران سفر کرد اما به دلیل پیچیدگی مسائل، ادامه روابط همچنان در هاله‌ای از ابهام باقی ماند. ‍

پس از آن در دولت سیزدهم به دلیل وقوع جنگ در غزه روابطی شکل گرفت و وزیر خارجه مصر هم برای مراسم ترحیم و بزرگداشت شهید رئیسی به ایران سفر کرد و روابط با بالا گرفتن تنش در غزه در سطح وزرای خارجه ادامه پیدا کرد.

با روی کار آمدن مسعود پزشکیان چهاردهمین رئیس جمهور ایران اولین دیدار بین رئیس‌جمهور ایران و عبدالفتاح السیسی رئیس‌جمهور مصر، اوایل آبان ماه سال جاری در حاشیه نشست گروه بریکس در شهر قازان روسیه انجام شد. از همین رو دومین سفر یک رئیس جمهور ایرانی به مصر بعد از انقلاب اسلامی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است و برخی تحلیلگران آن را دور جدید تلاش برای بهبود روابط بین این دو کشور توصیف می‌کنند.

از نظر تحلیلگران سفر رئیس‌جمهور ایران به مصر می‌تواند گامی مهم در جهت ارتقاء روابط این دو کشور و همچنین بهره‌برداری بیشتر از ظرفیت‌های اقتصادی غیرنفتی دو کشور باشد. مصر، با موقعیت ژئوپولتیکی خود و کانال سوئز، یکی از کشورهای مهم شمال آفریقا و دارای یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهای این قاره است.

دیدار پزشکیان و اردوغان بعد از تنش‌های سوریه

در کنار برقراری روابط بین ایران و مصر در سطوح بالای حاکمیتی، تنش‌های اخیر بین ایران و ترکیه در ماجرای سوریه و سقوط اسد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. گفته می‌شود که اردوغان، رئیس‌ جمهور ترکیه هم برای حضور در این نشست همزمان در مصر حضور خواهد داشت و احتمال دیدار پزشکیان با او و رفع تنش‌ها از گمانه‌زنی‌های تحلیلگران در این سفر است.

هدف از تشکیل گروه «دی۸» چه بود؟

گفتنی است که گروه «دی۸» شامل کشورهای ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، مالزی، اندونزی، مصر و نیجریه است و از سال ۱۳۷۶ شمسی (۱۹۹۷ میلادی) آغاز به کار کرده است.

هدف اصلی این سازمان، ایجاد همبستگی میان کشورهای عضو در راستای توسعه اقتصادی و اجتماعی است. اعضای D8 قصد دارند با همکاری در زمینه‌های مختلف از جمله تجارت، صنعت، تکنولوژی، انرژی، کشاورزی، و آموزش، به تقویت اقتصادی و پیشرفت اجتماعی خود بپردازند.

منبع خبر

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها