اشتراک گذاری مطلب
سوخت و انرژی

بازگشت سیاست فشار حداکثری علیه ایران/ چگونه فروش نفتی ایران از ارزآوری کشورهای دیگر کمتر شد؟

5645
admin
1 دقیقه مطالعه

به گزارش تجارت نیوز،

صنعت نفت ایران، در چند دهه اخیر، همواره با تحریم‌های متعدد نفتی روبه‌رو بوده است. تحریم‌هایی که گاه با شیب تند و گاه با شیب ملایم‌تری گریبان ایران را می‌گرفت؛ اما هر کدام به هر نحوی آسیب‌های جدی به صنعت نفت ایران زد.

بار دیگر، دونالد ترامپ به جایگاه ریاست‌جمهوری آمریکا بازگشته است. او در زمان ریاست‌جمهوری پیشین خود، تحریم‌های شدیدی علیه ایران اعمال کرد و با خروج از برجام، ضربه‌های نهایی را به صنعت نفت ایران زد.

از آن زمان تاکنون، ایران بار دیگر به فروش نفت خود از طریق دور زدن تحریم‌های بین‌المللی روی آورده است. مقامات ایران، با تشدید تحریم‌ها و البته به دلیل طرز تفکر خود، حاضر به مذاکره با آمریکا نبودند و این موضوع منجر به کاهش مشتریان نفتی و البته درآمدهای نفتی ایران شد.

حال با توجه به روی کار آمدن دوباره ترامپ، بلومبرگ با استناد به منابع آگاه گزارش داده است که مشاوران دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در حال تدوین یک استراتژی تحریمی گسترده برای اعمال فشار بر ایران هستند.

با این اوصاف باید دید که در دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، چه بر سر صنعت نفت ایران می‌آید؟

اعمال سیاست فشار حداکثری علیه ایران؟

به گفته منابع آگاه بلومبرگ، مشاوران کلیدی ترامپ قصد دارند به استراتژی «فشار حداکثری» علیه ایران بازگردند و کار را با بسته تحریمی که بازیگران اصلی صنعت نفت را هدف قرار می‌دهد، آغاز کنند. این بسته ممکن است به‌زودی در ماه فوریه سال جاری معرفی شود.

در همین زمینه، آژانس بین‌المللی انرژی یا همان (IEA)، روز چهارشنبه 26 دی‌ماه، هشدار داد تحریم‌های جدید آمریکا علیه نفت ایران و روسیه می‌تواند در نهایت به کاهش حجم صادرات آن‌ها منجر شود.

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران و روسیه که جمعه گذشته اعلام شد، نهادهایی را هدف قرار داده است که مسئول بیش از یک‌سوم صادرات نفت خام این دو کشور در سال 2024 هستند.

آن‌طور که بلومبرگ گزارش داده، درآمدهای نفتی ایران، روسیه و ونزوئلا در مرکز توجه ترامپ قرار گرفته است. او در حال آماده‌سازی بسته تحریمی گسترده‌ای است که می‌تواند تاثیرات چشم‌گیری بر بازارهای انرژی داشته باشد. گرچه برنامه‌ها هنوز در مراحل اولیه هستند، مشاوران می‌گویند این اقدامات برای مقابله با سه مسئله دیپلماتیکی طراحی شده‌اند که برای چندین دولت آمریکا چالش‌برانگیز بوده‌اند.

به گفته بلومبرگ، ترامپ می‌خواهد به جنگ روسیه علیه اوکراین پایان دهد، جنگی که ماه آینده وارد چهارمین سال خود می‌شود. او هفته گذشته گفت که مایل است با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، دیدار کرده و به توافقی دست یابد. ترامپ همچنین مصمم به افزایش فشار بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران و افزایش فشار بر ونزوئلا به دلیل رویکرد ضددموکراتیک آن است.

اعمال تحریم‌های جدید علیه سه تولیدکننده بزرگ نفت جهان چالش‌برانگیز است. قیمت نفت خام پس از آخرین تحریم‌های دولت جو بایدن، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، علیه روسیه افزایش یافت. در همین زمینه، برخی از تحلیلگران پیش‌بینی کرده‌اند که قیمت‌ها در صورت محدود شدن بیشتر عرضه نفت به بازارهای جهانی، به‌مراتب بیشتر افزایش یابد.

این همان خطری است که عرضه جهانی نفت را مختل می‌کند، اما باید گفت با توجه به سیاست تقویت پالایشگاه‌ها و صنعت نفت آمریکا، ممکن است نفت آمریکا جایگزین نفت این سه کشور شود. موضوعی که در دوره پیشین ریاست‌جمهوری ترامپ هم مطرح بود زیرا او با تقویت و توسعه دوباره سوخت‌های فسیلی در این کشور، بزرگ‌ترین کشورهای خریدار نفت مانند چین را مجاب به خرید نفت آمریکا کرد.

فروش نفتی که کمتر از فروش اسباب‌بازی برخی کشورهاست!

موضوعات مطرح‌شده می‌توانند زنگ خطری برای ایران باشند. تشدید تحریم‌ها علیه صنعت نفت ایران، همین صادرات ناچیز نفت را کاهش می‌دهد. صادراتی که معاون اول رئیس‌جمهوری آن را کمتر از فروش اسباب‌بازی برخی از کشورها می‌داند!

محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری، در همایش شرکت‌های برتر ایران در روز دوشنبه یک بهمن ماه، در اقدامی عجیب عنوان کرد: فروش نفت ایران از فروش اسباب‌بازی برخی کشورها کمتر است. صرفاً با تشکیلات دولتی توان پاسخگویی به مطالبات مردم وجود ندارد.

در حال حاضر، ایران نفت خود را با دور زدن قوانین بین‌المللی و با استفاده از ناوگان اشباح می‌فروشد که ردیابی آنها سخت‌تر از نفتکش‌های معمولی است. این روند، صادرات ایران را به‌شدت کاهش داده، تا جایی که در بهترین شرایط، ایران روزانه 1.5 میلیون بشکه نفت خام، آن هم با تخفیف‌های هنگفت به چین می‌فروشد.

اگر ترامپ قصد اعمال سیاست فشار حداکثری بر ایران را داشته باشد و بهبودی در روابط ایران و آمریکا حاصل نشود، همین درآمد ناچیز نفتی به سمت صفر شدن حرکت می‌کند. موضوعی که معنایی جز نابودی اقتصاد نفتی ایران ندارد.

برای مطالعه بیشتر صفحه سوخت و انرژی را دنبال کنید.

دانشگاه تهران

منبع خبر

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها